Picie wody z kranu nie należy do przyjemności, zwykle jej zapach, jak i smak pozostawiają wiele do życzenia. Często również obecny jest w niej osad, nie wspominając już o zanieczyszczeniach niewidocznych gołym okiem. Dlatego też coraz więcej osób decyduje się na zamontowanie w swoim domu filtru, który pochłania zarówno zanieczyszczenia mechaniczne (głównie osad), jak i chemiczne (na przykład niebezpieczny ołów oraz benzen). Dzięki zastosowaniu bloku węglowego filtry redukują również nieprzyjemny zapach oraz smak. Lepsze filtry usuwają także cysty, tym samym podnoszą jakość spożywanej wody. Działanie filtra opiera się na mechanicznym oczyszczaniu wody, im większa dokładność filtru tym mniej zanieczyszczeń znajduje się w wodzie. Producenci podają, że jakość przefiltrowanej wody można porównać do wody butelkowanej, którą bez najmniejszych problemów można nabyć w każdym sklepie. Filtr zwykle zlokalizowany jest pod zlewem, do jego podstawowych elementów można zaliczyć: wymienny filtr (wymiana maksymalnie co sześć miesięcy), głowicę, wylewki, mocowanie, zawór oraz gumowy wąż. W ciągu jednej minuty filtr oczyszcza dwa litry wody.